среда, 25. август 2010.

Pobednik

Malo koji prolaznik kroz Beograd nije video ponosnu ljudsku figuru koja se izdiže sa najvišeg bedema beogradske tvrđave. "Pobdenik" je rad poznatog vajara Ivana Meštrovića, a naručen je od strane beogradske opštine kao simbol trijumfa nad Osmanlijskom i Austro-Ugarskom imperijom u ratovima od 1912-1918. godine.

Meštrović je vajao spomenik u Beogradu, a zatim je poslat na livenje u Češku pre početka I Svetskog Rata. Tamo je i ostao za vreme rata i tako je bio spašen od uništenja.

Pobednik je trebao da bude postavljen na Terazijama, na glavnom gradskom trgu ali su se gradske vlasti na kraju duge polemike ipak odlučile za Kalemegdan iz više razloga. Jedan od njih je svakako bila kontraverzna nagost figure, zbog koje su građani smatrali da spomenik ne pripada na centralnom gradskom trgu. Drugi razlog je bio to što je kroz vekove Otomanske a posle i Austro-Ugarske okupacije Kalemegdan bio mučilište i gubilište Srba, simbol ropstva nalik francuskoj Bastilji. Samim postavljanjem "Pobednika" na tvrđavu, simbolično se izražavao kraj jedne užasne ere.

Interesantno je da je nagi muškarac okrenut Beču, a njegova zadnjica Istambulu, pa se i ovde može videti sarkastični humor zvaničnika.

Pogledajte ove apartmane ako vam treba smeštaj u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар